Three years an end?

做 audit 都做o左成三年幾喇,終於考完試拎得牌,算係繼讀完大學後完成o左另一個里程碑。帶係就換o黎一身病同埋無哂社交圈子,而家要開始諗諗o既係仲值唔值得留係 KP 繼續做?

兩年前滿懷希望同自信入到呢間 firm 以為前途無限,一開波就拼命做,唔係自己自大,因為始終年紀較大,又做過o野有經驗,造到個 image 真係非常好。但係就咁被挑入先聲 team ,半年時間就好似泡沫爆破咁現唔形,唔夠料但係又身負重任,唔識做、學唔黎、真係做野做到唔訓都做唔哂。

個 image 一個月就無哂,個個 in charge 一下子就知我充大炮。身子捱壞了,暴瘦又精神緊張,率之而家要長時間食藥。

某一個星期五的下午,一個有實力o既 senior 著我去 pantry 坐坐,真情對話同我講那兩年大家對我的評價如何。我一直心知肚明自己表現,但係都忍唔到,就係個 pantry 度喊。實在忍唔住,一直受住極大o既壓力、一直覺得內咎對唔住隊 team 、一直覺得自己做到全力都唔會有好評價……就好似缺提咁散哂o的怨屈氣出o黎。無錯, senior 始終係基於無放棄我而做丑人,鼓勵我要爭氣。但係呢個始終係我其中一個選擇。

而家有個機會係度,公司有得 internal 做 secondment 去 techical department 一年,我已經打算嘗試一下。如果第時有機會,再試一試做 global secondment 對自己o既仕途應該仲有益處。

分亨一個故仔好適合而家o既我:

老鞏在貿易公司上班,每天總是埋怨懷才不遇。一天,他忿忿不平地向朋友小李抱怨說:「老闆總是不把我看在眼裡,我很想對他拍桌子,消我心中怒氣,然後辭職不幹!」

小李就反問:「你對公司業務全盤理解了嗎?」老鞏回答:「還沒有!」

小李笑著說:「君子報仇三年不晚!我建議你先將公司的貿易技巧、文書、老闆的經營理念、行銷通路等弄清楚,把公司當作免費學習的地方,等所有的東西都學會之後,再一走了之,這樣不既能出口氣,又有許多收穫?」

老鞏聽了小李的話,決定下班不急著回家,繼讀留在公司研究各種業務。

經過一年,小李跑去慫恿老鞏:「老鞏!你現在全部都學會了,應該可以走人了吧!」

老鞏搖搖頭回應:「你知道嗎?這一年來,老闆對我的態度簡直是三百六十度大轉變,還將公司最重要的任務交給我處理,不僅升官又加我薪水,我現在成為公司的紅人,我決定不走了!」

俗話說:「英雄不怕出身低。」一個人只要肯努力,就能戰勝先天不足與惡劣環境。科學家有新的發明,作家寫了好作品,商人的貨品大賣,都是經過長期辛勤的學習與磨練。所謂:「臺上三分鐘,臺下十年功。」一個人縱然一時得到了權力或地位,但若實力不夠,不肯繼續進修新知,未來將會被社會所淘汰。

真係要有積極o既想法繼續努力,不如俾自己一年時間去調理好自己身體同心理,再回來戰場努力作戰效果應該更好吧!

註:男人老狗,其實我真係一個好眼淺o既人。